Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Συνεχίζονται οι επαφές με τους αρμόδιους φορείς για την δρομολόγηση αλλαγών σε κώδικες δεοντολογίας και δημόσια έγγραφα.

Το πρόγραμμα «Σβήνουμε το στίγμα. Στο λόγο μας» ξεκίνησε στα τέλη Μαρτίου μια σειρά συζητήσεων με αρμόδιους θεσμούς και οργανώσεις προκειμένου να προωθηθούν αλλαγές που θα ενισχύσουν τον αντιστιγματιστικό και συμπεριληπτικό δημόσιο λόγο.

Στην πρώτη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 28 Μαρτίου σε διοργάνωση του ΚΕΣΔ – Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, συμμετείχαν: από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ο Πρόεδρος του τμήματος ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, κ. Γιώργος Πλειός, από την ΕΣΗΕΑ ο Αντιπρόεδρος κ. Γιώργος Γαβαλάς, ο φωτογράφος/Δημοσιογράφος κ. Θοδωρής Νικολάου και η κ. Μαρίνα Ρήγου, Μέλος ΔΕΠ ΜΜΕ του ΕΚΠΑ.

Οι συμμετέχουσες/οντες εξέφρασαν τη στήριξή τους στις προτάσεις αλλαγών στους κώδικες δημοσιογραφικής δεοντολογίας που έχουν δημοσιευτεί ως αποτέλεσμα ερευνών του έργου μας, όπως παρουσιάστηκαν από την συντονίστρια του έργου «Σβήνουμε το στίγμα. Στο λόγο μας« Παναγιώτα Φίτσιου και την εκτελεστική διευθύντρια του ΚΕΣΔ – Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, Δρ. Μαρία Μουσμούτη.

Επιπλέον, ο Αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ κ. Γαβαλάς προσκάλεσε την ομάδα του έργου σε μια συνεργασία για την από κοινού υλοποίηση εκπαιδευτικών σεμιναριών που θα απευθύνονται σε δημοσιογράφους ενώ ο κ. Πλειός από το ΕΣΡ σημείωσε: «Είμαστε στη διάθεσή σας σε ό,τι χρειαστεί για να κάνουμε βελτίωση, χρειάζεται βελτίωση των κωδίκων δεοντολογίας και σύγχρονη εκπαίδευση». Ο κ. Νικολάου ανέλυσε τα θέματα του αξιακού κώδικα και της δημοσιογραφικής δεοντολογίας όπως τα έχει αντιμετωπίσει στην επαγγελματική του πορεία ενώ η κ. Ρήγου υπερθεμάτισε σχετικά με την ανάγκη επιμόρφωσης των δημοσιογράφων αλλά και των φοιτητών στον τομέα των ΜΜΕ.

Η επόμενη διαδικτυακή συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14 Απριλίου στις 15:00 με αντικείμενο την αντιμετώπιση του στιγματιστικού λόγου στην ιατρική ορολογία, και συμμετέχοντες θεσμούς από το πεδίο της φροντίδας ψυχικής υγείας και των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Συγκεκριμένα θα είναι μαζί μας οι:

  • Μαρία Μητροσύλη, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Πρόεδρος Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές
  • Κατερίνα Νομίδου, Νομικός, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Οργανώσεων για την Ψυχική Υγεία
  • Γιώργος Κεσίσογλου, Μέλος του Σωματείου Ληπτών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας “Αυτοεκπροσώπηση”
  • Γιώργος Τζεφεράκος, Ψυχίατρος, Διδάκτωρ Ψυχιατροδικαστικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Κλάδου Διπλής Διάγνωσης ΕΨΕ, Αντιπρόεδρος ΔΣΕΠΑΨΥ
  • Μενέλαος Θεοδωρουλάκης, Διδάκτωρ Κοινωνικής Πολιτικής, Πρόεδρος ΔΣ Ομοσπονδίας ΑΡΓΩ, Πρόεδρος ΔΣ ΠΕΨΑΕΕ

Εικόνα περιγραφής εκδήλωσης

Ο συντονισμός της συζήτησης θα γίνει από τον Αντώνη Μπούγια, υπεύθυνο επικοινωνίας του έργου «Σβήνουμε το στίγμα. Στο λόγο μας».

Η ανοιχτή συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω της σελίδας του ιδρύματος ΚΕΣΔ – Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου στο Facebook. Δείτε εδώ το σχετικό event. Για πληροφορίες ή διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι-ες μπορούν να επικοινωνήσουν με email στην παρακάτω διεύθυνση: [email protected]

Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος
Δοϊράνης 181 και Φειδίου 18, Καλλιθέα
Τηλέφωνο: (210) 9221739, (210) 9227611

Υπ. Επικοινωνίας έργου
Αντώνης Μπούγιας
[email protected]

Copyright © 2024.

Manufactured by Sociality

Το έργο «Σβήνουμε το στίγμα.Στο λόγο μας» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος και εταίρους το Ίδρυμα Θεμιστοκλή & Δημήτρη Τσάτσου – Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου και την Εταιρία Μέριμνας και Αποκατάστασης Ατόμων με Ψυχοκοινωνικά Προβλήματα. Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Περισσότερες πληροφορίες: www.activecitizensfund.gr